Pesta porcină africană: creștere alarmantă a focarelor la nivelul UE în 2023

Durata de citire: 2 minute

În 2023, 14 state membre au fost afectate de pesta porcină africană (PPA), ceea ce a cauzat o creștere de cinci ori a focarelor la porcii domestici comparativ cu anul precedent. Acestea sunt principalele constatări ale celui mai recent raport epidemiologic anual publicat astăzi de EFSA.

În ceea ce privește porcii domestici, 2023 a înregistrat cel mai mare număr de focare de PPA din 2014 încoace. Croația și România au notificat 96% din numărul total de focare (1.929).

Numărul focarelor în 2023 la mistreți a crescut cu 10% comparativ cu anul precedent. Virusul a fost introdus pentru prima dată în Suedia și Croația și s-a răspândit în noi zone din Italia. De asemenea, a reapărut în Grecia după o pauză de doi ani.

Germania, Ungaria și Slovacia au înregistrat o îmbunătățire a situației epidemiologice în țările lor, numărul focarelor la mistreți scăzând.

Experții EFSA recomandă prioritizarea supravegherii pasive, inclusiv căutarea și testarea carcaselor de mistreți, în locul supravegherii active, care include testarea mistreților vânați pentru detectarea focarelor de PPA.

Supravegherea pasivă, în special observarea semnelor clinice ale bolii, rămâne principalul mod de detectare a PPA și în exploatațiile de porci domestici. Prin urmare, fermierii și medicii veterinari au un rol deosebit de important în raportarea cazurilor suspecte.

În octombrie 2024, EFSA va prezenta o opinie științifică revizuind factorii de risc pentru apariția, răspândirea și persistența virusului PPA la populațiile de mistreți, precum și la porcii domestici. Recomandările noastre vor sprijini managerii de risc în eforturile lor continue de prevenire, control și eradicare a răspândirii virusului PPA.

Articol preluat de pe site ul https://www.efsa.europa.eu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Call Us