Porumbeii, vulnerabili in fata bolilor infectioase
Boala infecţioasă este o stare patologică, cauzată de pătrunderea şi multiplicarea în organism a unor germeni patogeni: bacterii sau virusuri, care produc tulburări funcţionale şi modificări morfologice în diferite organe, afectând întregul organism. Bolile infecţioase se transmit de la animalele bolnave la cele sănătoase. Microbii pot să pătrundă în organism şi să se multiplice, dar există şi situaţii când, datorită unei imunităţi puternice, prezenţa lor nu afectează. În caz contrar, germenii declanşează boala prin autoinfecţie.
Factori favorizanţi
Frigul, căldura excesivă din timpul verii, umezeala, praful, microbii şi paraziţii din adăpost, hrănirea porumbeilor cu raţii dezechilibrate cantitativ sau calitativ (deficienţe de vitamine, aminoacizi, săruri minerale), organismele parazitate etc. slăbesc rezistenţa naturală a organismului în faţa microbilor. Contaminarea porumbeilor sănătoşi se face fie direct, prin contactul cu porumbeii bolnavi sau în timpul hrănirii puilor de către porumbeii adulţi, fie indirect, prin hrană, apă, aşternut, vase infectate. Bolile infecţioase se pot transmite şi prin păduchi, căpuşe, ploşniţe, ţânţari, muşte, rozătoare etc. Trebuie ştiut că unele boli de la porumbei se pot transmite la om şi invers –omul poate transmite unele infecţii la porumbei. În consecinţă, trebuie să acordăm o atenţie deosebită condiţiilor de microclimat şi măsurilor de zooigienă din adăpost, precum şi alimentaţiei. Astfel trebuie să se asigure o ventilaţie corespunzătoare pentru a se menţine o atmosferă nepoluată de gazele rezultate din fermentaţia excrementelor.
Volierele trebuie curăţate, văruite şi este obligatoriu să se efectueze periodic:
• acţiuni de dezinfecţie pentru distrugerea microbilor, cu DECONTAMINOL sau DEZINFECTANT CATIONIC; vasele pentru apă şi hrană vor fi dezinfectate cu PURSEPT;
• acţiuni de deratizare pentru combaterea rozătoarelor.
Măsuri de prevenţie
Se realizează prin vaccinuri specifice unei anumite boli. Odată inoculate, acestea declanşează reacţii generale şi determină fabricarea de anticorpi care apără organismul faţă de agresiunea diferiţilor agenţi patogeni.
Primăvara trebuie să se facă deparazitări interne contra helminţilor cu ROMBENDAZOL F, ROMENDAZOL SUPER; contra trichomonozei (mălai în gât) cu COLUMBOVIOFORT, FLAGELSTOP, ROMETRONIDAZOL; contra coccidiozei cu SULFACOCCIROM, AMPROLIUM.
Deparazitările externe se fac cu: ROMPARATOX sau ENDECTOCID.
Deparazitările trebuie însoţite de administrarea în apa de băut a vitaminelor: COMPLEX POLIVITAMINIC BUVABIL-ROMVAC 3, VITA B COMPLEX etc.
Dr. Viorica CHIURCIU
Medic veterinar, Doctor în Ştiinţe medicale