Pseudopesta aviară

Durata de citire: 3 minute

Boala de Newcastle – Ciuma păsărilor
Pseudopesta aviară este o boală infecto-contagioasă de natură virotică specifică galinaceelor, caracterizată prin evoluție acută și tulburări generale, dominate de afecțiuni digestive, respiratorii şi nervoase. Este cea mai gravă boală a păsărilor ce produce pagube economice importante. Boala se poate transmite și la om, sub aspectul unui sindrom gripal, blefaroconjunctivită (inflamația pleoapelor și mucoasei conjunctive oculare), cu fotofobie (reacție la lumină) sau o formă asimptomatică.
• Etiologia – Ciuma păsărilor este constituită din două entități morbide înrudite: pesta aviară clasică sau pesta europeană, produsă de virusul pestos aviar „A” şi pseudopesta aviară sau asiatică, pesta aviară atipică sau boala de Newcastle, provocată de virusul B.
Nu există imunitate încrucișată între cele două tipuri.
Rezervorul natural de virus pentru om îl constituie păsările bolnave, iar căile de transmitere sunt: respiratorii, digestive şi conjunctivale. Boala la om are un caracter strict profesional – se întâlnește la îngrijitorii de păsări, personalul de laborator, gospodine, la cei ce lucrează în abatoare.
• Simptomatologia bolii la păsări. Perioada de incubație este de 4-8 zile, iar evoluția bolii durează 3-10 zile.
In forma acută, păsările sunt foarte abătute, nu mănâncă, slăbesc, creasta şi bărbițele se cianozează și apare o diaree gravă, la început temperatura crește cu 1-1,5 ‘C, după care scade normal și păsările mor în 24-48 de ore.
In formele subacute sau cronice, la semnele generale se adaugă manifestările respiratorii şi nervoase. Din cauza respirației greoaie, pasărea scoate un țipăt. Poziția păsărilor (în special a tineretului) de imobilitate cu penajul zburlit, aripile lăsate, adoptarea poziției înghemuite și scurgerea din cioc a unui lichid filant – completează semnele de boală în pseudopesta aviară.
Semnele nervoase însoțesc de obicei pe cele digestive, păsările își pierd echilibrul, prezintă paralizii parțiale sau complete ale membrelor, tremurări, devierea laterală a capului (torticolis), la găinile ouătoare încetează brusc ouatul.
• Manifestarea bolii la om. Perioada de incubație este de 1-3 zile. Indiferent de calea de pătrundere a virusului (conjunctivală, pulmonară, digestivă) la om apar prima dată tulburări generale datorită înmulțirii virusului în sânge.
Forma localizată este conjunctivita pseudopestoasă care apare la 90% din cazuri. Apare o stare de oboseală a ochiului, dureri violente, senzația de corpi străini, usturime, iritație, congestie, tumefierea pleoapelor, prurit, dureri spre fundul ochiului şi regiunea temporală, secreție muco-purulentă care lipesc genele. Boala durează 13-14 zile, scăzând treptat din intensitate.
Forma generalizată se întâlnește atât la copii cât şi la adulți, boala apare brusc, cu febră mare, dureri de cap, frisoane, în formele mai grave la copii apar fenomene de iritație a meningelui, stare generală gravă, temperatura 39-40 °C, greață, vărsături, boala durează 3-5 zile, urmând ameliorarea stării grave și vindecarea.
In formele generalizate la adulți apare o manifestare gripală cu febră, greață, vărsături, dureri de cap, dureri musculare generalizate, astenie, vindecarea survine repede.
• Diagnosticul – examenul de laborator, infecția experimentală.
• Profilaxie şi combatere. Lichidarea rezervorului natural pentru om se face prin combaterea bolii la păsări – prin vaccinarea pe grupe de vârstă, cu vaccinuri specifice;dezinfecția riguroasă a cotețelor, adăposturilor şi halelor de păsări și a curților din gospodăriile contaminate.
Pentru prevenirea infecției la cei care lucrează în hale de păsări se vor respecta purtarea hainelor de protecție și dezinfecția mâinilor după orice manipulare.



Call Us