Reducerea riscului de infecţie cu Salmonella de la reptile
Ce sunt infecţiile cu Salmonella?
Salmonellele sunt bacterii prezente în tubul digestiv al multor animale, inclusiv al reptilelor. Aceste bacterii se pot răspândi de la animale la om şi pot provoca îmbolnăvirea oamenilor. În mod obişnuit infecţia cu Salmonella la oameni cauzează de obicei forme ce se manifestă prin febră, vărsături, dureri abdominale însoţite de diaree, putând apărea forme mult mai severe. Sugarii şi copii mici sunt mult mai susceptibili în dezvoltarea formei grave de boală, ce pot fi uneori fatale.
Oamenii pot dobândi infecţia cu Salmonella şi din alte surse, cum ar fi: ingerarea şi manipularea cărnii crude sau insuficient preparată termic, a produselor care conţin ouă crude sau fructe şi legume nespălate; ingerarea de lapte sau produse lactate nepasteurizate; contactul cu animalele infectate, excrementele animalelor infectate sau cu solul contaminat.
Cum se poate transmite Salmonella de la reptile la oameni?
Majoritatea reptilelor sunt sursă de Salmonella, bacterie ce există în intestinul lor, şi care este eliminată odată cu excrementele lor. Bacteriile eliminate prin excremente se pot răspândi rapid pe pielea reptilelor, pe orice suprafaţă sau obiect cu care reptila vine în contact, inclusiv colivii, jucării, îmbrăcăminte, mobilier şi alte suprafeţe.
Toate reptilele ar trebui să fie considerate ca purtătoare de Salmonella, chiar dacă nu prezintă semne de boală !!
Salmonella se poate transmite de la reptile la oameni, în special dacă mâinile oamenilor vin în contact cu reptilele, în special cu degetele acestora. Unele reptile care sunt hrănite cu rozătoare, cum ar fi şoareci congelaţi sau decongelaţi, şobolani sau pui de găină, se pot infesta de la aceştia cu Salmonella şi pot constitui o sursă potenţială de infecţie atât pentru reptile, cât şi pentru proprietarii lor.
Mâinile se pot contamina, atunci când o persoană atinge :
- O reptilă
- Cuştile reptilelor sau ustensilele utilizate pentru îngrijirea şi hrănirea
- acestora
- Hrana reptilelor, inclusiv şoareci congelaţi sau decongelaţi, şobolani
- sau pui de găină
Alimentele pot deveni contaminate atunci când:
- Sunt manipulate de către o persoană dupa ce a atins o reptilă şi nu s-a
- spalat pe mâini ulterior
- Au fost puse pe suprafeţele cu care reptilele au intrat în contact
- Sunt împărţite cu o reptilă
Obiectele pot deveni contaminate prin contactul cu.:
- Reptile sau excrementele lor
- Mâini sau alimente contaminate.
Cine prezintă cel mai mare risc de infecţii cu Salmonella de la reptile?
- bebeluşii,
- copii sub cinci ani,
- femeile însărcinate,
- persoanele în vârstă şi persoanele cu sistem imunitar scăzut
Copiii sunt foarte expuşi riscurilor, deoarece acestora le place să se joace cu reptilele ce sunt ţinute ca animale de companie. Ca rezultat, mâinile şi degetele lor pot deveni contaminate.
Bebeluşii si copiii mici se pot infecta de la părinţi şi alţi membri ai familiei care au intrat în contact cu o reptilă şi apoi nu s-au spălat pe mâini, înainte de hrănirea sau atingerea copilului. De asemenea, dacă reptila este ţinută liberă prin casă, copii se pot infecta prin excrementele de reptile.
Dacă dumneavoastră sau alţi membri ai familiei v-aţi îmbolnăvit şi prezentaţi simptome precum febră, vărsături, dureri abdominale însăţite de diaree, consultaţi imediat medicul şi informaţi-l asupra faptului că sunteţi proprietarul sau aţi intrat în contact cu o reptilă.
O bună îngrijire a reptilei dumneavoastră va reduce riscurile de infecţii cu Salmonella, însă nu este posibilă eliminarea în totalitate a Salmonellei de la reptile. Prin urmare, nu este recomandat tratamentul cu antibiotice la reptilele suspectate de a fi infectate cu
Salmonella
Cum pot reduce riscul de infecţii cu Salmonella de la reptile ?
- Întotdeauna supravegheaţi copiii pentru a vă asigura că nu intră în contact cu reptile, sau obiecte ce au fost în contact cu reptile.
- Spălaţi-vă pe mâini cu apă şi săpun imediat după manipularea reptilelor.
- Nu permiteţi accesul reptilelor în bucătării sau încăperi în care este pregătită mâncarea sau se mănâncă.
- Întotdeauna spălaţi-vă pe mâini cu apă şi săpun imediat după manipularea reptilei dvs, a cuştii în care aceasta stă sau orice alt obiect, ce intră în contact cu aceasta.
- Spălaţi-vă întotdeauna bine pe mâini cu apă şi săpun imediat după ce aţi hrănit reptila dumneavoastră, şi după manipularea hranei acesteia cum ar fi: şoareci, şobolani sau pui de găină. Asiguraţi-vă că toate suprafeţele care au intrat în contact cu hrana reptilelor sunt curăţate bine după aceea.
- Nu se va mânca, bea sau fuma în timpul manipulării reptilelor.
- Nu utilizaţi chiuvetele de bucătărie pentru spălarea reptilelor şi nu spălaţi cuşca sau echipamente reptilor în chiuvetele din bucătării. Dacă utilizaţi chiuveta din baie sau cada de baie, acesta trebuie să fie curăţate temeinic cu dezinfectant după folosire
- Aruncaţi apa şi a dejecţiile de la reptile în toaletă în loc de o chiuvetă sau cadă.