Retrovir

Durata de citire: 4 minute

Disponibilitate: Aprobat uman – capsule de zidovudină (100 mg), tablete (300 mg), sirop oral (10 mg/ ml × 240 ml), injecție sterilă 10 mg/ml (20 ml)

Mecanisme de rezistență: Mutație în revers transcriptază virală

Utilizare
Retrovir a fost utilizat pentru tratamentul leucemiei feline (FeLV) și infecțiilor cu virusul imunodeficienței (FIV). La pisicile infectate cu FIV, poate scădea încărcătura virală, poate ameliora stomatita și poate crește raportul CD4/CD8. La pisicile infectate cu FeLV, are beneficii limitate, dar poate ameliora stomatita, reduce antigenemia și reduce dezvoltarea limfomului.

Contraindicații/avertismente
Hipersensibilitate cunoscută la retrovir. Utilizarea lui la pisici cu anemie sau neutropenie semnificativă nu este recomandată. Utilizați cu prudență în insuficiența renală/hepatică. Reducerea dozei este indicată la pisicile cu insuficiență renală severă. Evitați utilizarea sau utilizarea cu extremă precauție la animalele cu insuficiență hepatică.

Dozare
Pisici
Infecții cu FeLV/FIV: 5–15 mg/kg PO/SC la 12 ore.

Ajustări de doză
Reduceți frecvența de administrare la o dată la 24 de ore pe cale renală eșec.

Administrare
Comprimatele sau capsulele orale trebuie administrate cu 30 de minute înainte sau 1 oră după masă, urmate de cel puțin 3-6 ml de apă (pentru a preveni iritația esofagiană). Dacă nu este tolerat, se administrează cu o masă fără grăsimi. Administrarea subcutanată poate fi utilizată la pisici care nu pot lua forme de dozare orală. Injectabilul poate fi iritant atunci când este administrat SC. Formularea comercială IV este disponibilă într-o soluție de 10 mg/mL. Îndepărtați doza corespunzătoare și diluați în continuare (<4 mg/mL) cu soluție izotonică de clorură de sodiu pentru a preveni iritația locală.

Conținutul de electroliți
Nu este semnificativ.

Depozitare/stabilitate
A se păstra capsulele orale, tabletele, soluția orală și injectabilă la temperatura camerei, ferite de lumină. După diluare, soluția intravenoasă este stabilă timp de 24 de ore la temperatura camerei sau 48 de ore dacă este refrigerată.

Reactii adverse
La peste 10% – Diaree și slăbiciune la pisici.
La 1–10% – Corpii Heinz, anemie raportată la pisicile tratate cu doze mari. Anemia devine evidentă cu doze de 60 mg/kg începând cu ziua 4 și 30 mg/kg în ziua 13.
Sub 1% – Neutropenia a fost raportată și la pisici la doze mari (>30 mg/kg). Alte Specii Sunt raportate hepatotoxicitate, cardiomiopatie, erupții cutanate, confuzie, scădere în greutate, cefalee, amețeli și miopatie.

Interacțiuni medicamentoase
La om, medicamentele care inhibă glucuronidarea hepatică, cum ar fi cimetidina, pot scădea rata de eliminare și pot crește concentrațiile plasmatice/toxicitatea zidovudinei. Efectele doxorubicinei pot fi antagonizate de zidovudină. Medicamentele mielosupresoare pot potența efectele adverse ale zidovudinei. Coadministrare cu medicamente nefrotoxice (amfotericină-B, flucitozină, aminoglicozide) sau medicamente antifungice azolice pot crește concentrațiile/toxicitatea zidovudinei.

Monitorizarea
CBC inițial și profilul biochimic seric. Monitorizați CBC săptămânal timp de 4 săptămâni, apoi lunar.

Supradozaj
Semnele clinice acute ale supradozajului pot include greață, vărsături, diaree, febră și ataxie. La 2-3 zile se poate dezvolta anemie și/sau neutropenie. Se recomandă decontaminarea gastrointestinală și îngrijirea de susținere. Dializa are un efect redus asupra eliminării medicamentului părinte, dar elimină metaboliții majori.

Interferența testului de diagnosticare
Nici o notă.

Mecanism
Zidovudina acţionează prin inhibarea selectivă a enzimei virale revers transcriptază.

Farmacologie/cinetică
Absorbţie

Zidovudina este bine absorbită după administrarea orală la pisici, cu o biodisponibilitate orală de 70-95%.
Distributie
Zidovudina este lipofilă și este larg distribuită în țesuturi. Legarea de proteine la om este <38%.
Metabolism
La om, zidovudina este metabolizată rapid prin glucuronidare în ficat. Enzimele celulare convertesc zidovudina și metaboliții săi în forma activă de trifosfat. Zidovudina și metaboliții săi sunt eliminați în principal (60-95%) prin filtrare glomerulară și secreție tubulară. Se cunosc puține lucruri despre animale.

Penetrarea SNC
Zidovudina și metaboliții săi pătrund în SNC. La om, raportul LCR/plasmă este de 0,6.
Timpul de injumatatire
După administrarea orală a zidovudinei, timpul de injumatatire este de 1,5 ore la pisici. Pisicile par să aibă un clearance mai lent al zidovudinei în comparație cu alte specii.

Factorul de risc al sarcinii
Categoria C: Zidovudina și metaboliții săi traversează placenta și au fost utilizați la pacienți umani pentru a reduce transmiterea HIV materno-fetal. Efectele teratogene sunt observate doar la doze extrem de mari (3683 mg/kg) la animalele de laborator (șobolani/șoareci). Aici, beneficiile (reducerea transmiterii materno-fetale a imunodeficienței viruși) pot depăși riscurile de efecte adverse.

Alăptarea
Zidovudina este excretată în lapte cu concentrații similare cu concentrațiile serice. Datorită potențialului de a provoca toxicitate măduvei osoase la animalele care alăptează, beneficiile utilizării la animalele care alăptează pot să nu depășească riscurile.

Bibliografie

  • Hart, S. and Nolte, I. (1995) Long‐term treatment of diseased, FIV‐seropositive field cats with azidothymidine (AZT). Zentralbl Veterinarmed A., 42(6), 397–409.
  • Hascheck, W.M., Weigel, R.M., Scherba, G., et al. (1990) Zidovudine toxicity to cats infected with feline leukemia
    virus. Fundam Appl Toxicol., 14(4), 765–775.
  • Hosie, M.J., Addie, D., Belak, S., et al. (2009) Feline immunodeficiency. ABCD guidelines on prevention and management. J Feline Med Surg., 11(7), 575–584.
  • Sykes, J.E. and Papich, M.G. (2013) Antiviral and immunomodulary drugs. Ch. 7. In: Canine and Feline Infectious Diseases, Sykes, J.E. (ed.), Elsevier, St. Louis, MO. pp. 54–63.
  • Zhang, W., Mauldin, J.K., Schmiedt, C.W., et al. (2004) Pharmacokinetics of zidovudine in cats. Am J Vet Res., 65(6),
    835–840.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Call Us