SCHIPPERKE

Durata de citire: 2 minute

BELGIA
Numele acestei rase vine de la cuvântul „sche-perke” care, în flamandă, înseamnă „câine ciobănesc mic”. Este de origine belgiană şi provine din încrucişări între spitzul lup Keeshond şi cânii ciobăneşti belgieni, urmaşi ai câinelui Leuvenaar, o rasă foarte veche belgiană, câini cu păr negru şi urechile ridicate, asemănătoare cu ale vulpii. Prima menţiune despre Schiperke o avem din anul 1690: a fost favoritul pantofarilor din Bruxelles care organizau întreceri pentru confecţionarea de zgarde din cupru cizelat pentru gâtul câinilor. S-a numit şi Spitz al navigatorilor, fiind folosit de aceştia la prinderea şobolanilor de pe şlepuri şi vapoare.
Este cunoscut în trei varietăţi : Schipperke de talie mică, de talie mijlocie şi de talie mare.Ca aspect seamănă cu lupul: corpul scurt, de constituţie armonioasă, capul asemănător cu al vulpii, craniul uşor rotunjit, fruntea lată, botul ascuţit, nu prea lung, nasul mic şi negru. Ochii mici, ovali, de culoare maron închis, au o privire vioaie şi pătrunzătoare. Urechile mici, drepte, triunghiulare, foarte mobile, sunt ataşate sus. Trupul este viguros, gâtul puternic, purtat drept, pieptul lat şi adânc, spatele drept şi orizontal. Picioarele sunt drepte, cu osatură fină, pulpele late, lungi şi puternice, jaretul bine lăsat în jos, labele mici şi rotunde. Coada lipseşte; dacă apar cozi-ciot, se amputează. Părul este bogat şi tare; la urechi este neted, pe cap, pe partea din faţă a picioarelor şi pe jaret este mai scurt; pe gât, unde formează un guler bogat ce se prelungeşte până la picioarele din faţă, este mai lung; este, de asemenea, mai lung pe partea din spate a coapselor.
Câine iute, vioi, neobosit, curajos, foarte curios, ataşat, credincios. Se împacă bine cu caii; latră strident; iubeşte copiii.
Un foarte bun însoţitor, un excelent paznic al casei şi al fermelor. Vânează cârtiţe şi iepuri.
Înălţimea :
M. talie mică : 25—35 cm    F. talie mică : 25—35 cm
Greutatea :
I: 3-4 kg;   II : 4-5 kg;   III: 5-9 kg
Culoarea părului:
Negru curat

Call Us