Secretele dresajului canin

Durata de citire: 2 minute

Spre deosebire de oameni, câinii doresc sa mulţumească, sa faca pe plac. Ei vor sa fie acceptaţi. Un câine vrea sa-i faca pe plac stăpânului sau. Daca câinele ar putea sa stie ce i-ar placea stăpânului, atunci bucuros si fara nici un alt dubiu, l-ar mulţumi si ar face ce i-ar cere. Nu exista secrete adanci si ascunse despre cum sa dresezi un câine. Ideea de a dresa un câine ca sa faca orice este pur si simplu sa-l inveti sa faca orice acţiune pe care o doreşti. Asta-i tot. Nu exista nici un alt secret.
In schimb, un câine nu vrea sa-si dezamageasca sau nemulţumească stapanul lui. De aceea in dresaj credem ca este esenţial sa folosim ambele intariri pozitive si negative. De exemplu: jucandu-va cu căţelul si permitandu-i sa va muşte de degete si de mana, nu este un lucru inteligent pe care ar trebui sa-l faceţi. Il invatati ca muscandu-va va face pe plac. Aduceti-va aminte – el VREA sa va faca pe plac. Ideea este sa-l invatati pe catel ca muscandu-va va nemulţumeşte. Aduceti-va aminte – ca el nu vrea sa va nemulţumească. Cand va jucaţi cu un catelus si va “ciupeşte“ de degete, spuneti-i ferm “NU” cu un ton autoritar, intoarceti-l pe spate si puneti-va fata aproape de a lui. Acesta este un exemplu de dresaj negativ.
Un exemplu de dresaj pozitiv este atunci cand face ceva bine, sa-l recompensaţi. Spre exemplu, sa zicem ca vreţi sa-l invatati sa vina atunci cand este chemat. Nu-l bruscaţi de lesa sau sa-l loviţi pentru a veni. Acesta este un dresaj negativ pe care nu vi-l doriţi sa-l folosiţi pentru o acţiune pozitiva indeplinita. Indepartati-va cativa pasi inapoi si spuneti-i “Numele! Vino!” Cand câinele se mişca langa dvs recompensati-l cu ceva. V-a invata ca acel cuvânt “Vino!” inseamna ca ceva bun se v-a intampla.
Este chiar foarte simplu. Folosiţi negative (NU!) atunci cand doriţi ca căţelul sa nu le faca si pozitive (prin recompense si/sau lauda) pentru acţiuni care doriţi sa le faca.

Call Us