SEDAM
10 mg/comprimat – comprimate pentru câini şi pisici
Compozitie
1 comprimat conţine:
Acepromazină maleat………………………………….. 10 mg
Excipienţi: metabisulfit de sodiu………………………… 1 mg
Alţi excipienţi: talc, stearat de magneziu, acid stearic, celuloză microcristalină, lactoză monohidrat, dioxid de siliciu coloidal.
Actiune
Acepromazina maleat, principiul activ al produsului SEDAM, este un derivat al fenotiazinei cu proprietăţi neuroleptice şi toxicitate scăzută. De asemenea, are proprietăţi antiemetice, anticonvulsive, hipotermice, hipotensive şi antispasmodice. Fenotiazinele blochează receptorii postsinaptici ai dopaminei în sistemul nervos central. Acţiunile farmacodinamice sunt determinate de proprietăţile deconectante centrale, reprezentate prin inhibarea activităţii psihomotorii, relaxarea musculaturii netede intestinale, producerea vasodilataţiei periferice.
Indicatii
Se recomandă la câini şi pisici în:
– Tulburări de comportament;
– Prevenirea stresului de îmbarcare (transport auto, avion);
– Intervenţii de mică chirurgie, ca preanestezic;
– Controlul stărilor de nervozitate;
– Pregătirea animalelor retive în vederea examinării clinice.
Mod de folosire
Administrarea se face pe cale orală. Dozarea poate fi individualizată, în funcţie de gradul de sedare necesar.
– Câini: 1 – 2 comprimate/10 kg g.c. (1 – 2 mg s.a./kg g.c).
– Pisici: 1 – 2 comprimate/5 kg g.c. (2 – 4 mg s.a./kg g.c);
Pentru prevenirea răului de transport, doza se administrează cu 15-30 minute înainte de îmbarcare.
Dacă animalele nu prezintă o ameliorare a stării de sănătate se va consulta medicul veterinar pentru reevaluarea diagnosticului.
Contraindicatii si precautii
Nu se administrează la animalele cu disfuncţii hepatice, cardiace şi renale şi la animalele care prezintă sensibilitate la unul din componenţii produsului. Câinii din rasa Terrier pot prezenta rezistenţă. Nu se administrează la câinii din rasa Boxer care prezintă sensibilitate la efectele hipotensive şi bradicardice ale acepromazinei maleat. În cazul intervenţiilor chirurgicale, animalele tratate în prealabil cu acepromazină vor primi doze mai scăzute de anestezice generale. Pentru evitarea intoxicaţiilor se va respecta cu stricteţe doza recomandată. Efectele secundare cele mai frecvente ale acepromazinei sunt cele cardiace (hipotensiune, bradicardie), manifestate îndeosebi la câini. Ocazional, după administrarea produsului, animalele pot prezenta simptome contradictorii de agresivitate sau stimulare a sistemului nervos central.
Nu se cunoaşte existenţa contraindicaţiilor privind administrarea la femele în perioada de montă, de gestaţie şi de lactaţie. Nu se asociează cu produse ectoparazitare organofosforice, inclusiv zgărzi antiparazitare. Nu se va administra concomitent cu agenţi antidepresivi ai sistemului nervos central (barbiturice, narcotice etc.) deoarece poate accentua starea depresivă. Nu se administrează simultan cu chinidina (poate conduce la efecte secundare cumulative asupra sistemului cardiac), cu propranololul (poate provoca creşteri ale concentraţiei sanguine pentru ambele medicamente) şi cu epinefrina (cauzează vasodilataţie şi creşterea ritmului cardiac).
Nu se utilizează în combinaţie cu procaină clorhidrat, deoarece aceasta intensifică activitatea acepromazinei.
Produsele antidiareice şi antiacide pot cauza reducerea absorbţiei gastrointestinale a acepromazinei administrată pe cale orală. Acepromazina încetineşte metabolismul fenitoinei, în cazul utilizării lor simultane. Studiile au demonstrat că diazepamul şi glicopirolatul sunt incompatibile cu acepromazina. Studiile efectuate au evidenţiat faptul că administrarea la câini a unor doze de 20 – 40 mg/kg g.c., pe o durată mai mare de 6 săptămâni, nu a produs efecte adverse. Câinii cărora li s-au administrat progresiv doze orale de până la 220 mg/kg g.c. au manifestat simptome de edem pulmonar şi hiperemie a organelor interne, însă dozele nu s-au dovedit a fi letale pentru niciunul din cazuri. Studiile au demonstrat că diazepamul şi glicopirolatul sunt incompatibile cu acepromazina.
Timp de asteptare
Nu este cazul.
Conditii de pastrare
A se păstra la temperatura mai mică de 25°C.
A se proteja de lumină. A se păstra în loc uscat.
Ambalaj
Produsul este ambalat în flacoane de polietilenă cu câte 20, 30, 50 şi 100 comprimate.
Cutii din carton cu 2 blistere, 10 blistere din PVC/Al a câte 10 comprimate fiecare.