Spaniel japonez Tchin

Durata de citire: 2 minute

Japan Tchin – Japonia
Din antichitate, japonezii au avut o mare pasiune pentru cîinii mici. Japan Tchin are provenienţă coreeană, în anul 1732, un demnitar, Seimu, a oferit împăratului japonez, ca tribut din partea lui Shiragni — Coreea de astăzi — un exemplar din această rasă, provenind din încrucişarea Spanielului pitic din Tibet cu Pechinez. în Japonia, prin selecţii severe şi atente, s-au obţinut exemplare foarte mici, încît puteau fi purtate în mîneca kimonoului, foarte apreciate la curţile regale şi în casele marilor demnitari. Pe continentul nostru a fost adus în 1853 de un şef de escadră britanic şi oferit în dar reginei Victoria. în Anglia a fost repede apreciat şi în curînd i s-a fixat şi standardul respectiv. De aici s-a răspîndit în toată Europa.
Este singura rasă japoneză răspîndită pe continentul nostru.Cîine micuţ, plăcut şi drăgălaş, acoperit cu o blană bogată, care îi dă o înfăţişare elegantă şi de mare distincţie. Capul este relativ mare în comparaţie cu corpul, craniul lat şi rotunjit în faţă, stopul bine pronunţat, nasul larg şi plat, botul foarte scurt, puternic şi lat, den-tiţia puternică, cu prognatism inferior, fălcile late şi scurte, alungite ; ochii sînt foarte mari, migdalaţi, cu distanţă mare între ei, proeminenţi, de culoare închisa, foarte expresivi ; urechile destul de mici, depărtate între ele, atîrnă pe lîngă cap ; sînt acoperite cu păr lung.
Trupul, a cărui lungime este egală cu înălţimea, este compact şi musculos însă suplu ; gîtul ridicat graţios este acoperit cu păr bogat; pieptul este lat şi adînc, spatele scurt şi drept, şalele late şi uşor rotunjite. Picioarele sînt drepte, subţiri, cu osatură fină ; labele mici, lunguieţe — labe de iepure — sînt acoperite cu mult păr. Coada de lungime mijlocie, purtată rulat pe spate, este acoperită cu păr bogat formînd un panaş. Părul este drept, lung, moale, des şi mătăsos ; tot corpul este acoperit cu păr bogat şi «lung ; pe cap părul este scurt ; gîtul, coapsele şi coada sînt acoperite cu păr foarte bogat şi lung.
Este un cîine inteligent, vesel şi vioi, blajin, devotat, elegant şi distins, credincios stăpînului. Cu străinii este răutăcios.
Este un excelent cîine de apartament.
Inălţimea : M. 30 cm   F. ceva mai mică
Greutatea : M. 2—6 kg    F. 2—6 kg
Culoarea părului : Alb cu pete negre sau roşii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Call Us