Tricovac

Durata de citire: 3 minute

Vaccin liofilizat contra tricofiţiei taurinelor
Compozitie
Suspensie în soluţie fiziologică tamponată de spori şi fragmente de hife de Trichophyton verrucosum,
1 x 107 UFC/doză ………….. 75%
Coloid protector …………….. 25%
Penicilină ……………….. 30 UI/ml
Streptomicină ………….. 30 μg/ml
Diluant universal (fosfat monosodic, fosfat disodic şi apă deionizată).
Indicatii
Se recomadă pentru prevenirea şi combaterea tricofiţiei enzootice în fermele de taurine indemne sau contaminate.
Mod de folosire
În scop profilactic, după rehidratarea în diluantul corespunzător, vaccinul se inoculează intramuscular la viţei începând cu vârsta de o lună, în următoarele doze:
– viţeii de 1 – 4 luni cu 5 ml;
– viţeii peste 4 luni şi animalele adulte cu 10 ml.
Locul de inoculare, în regiunea crupei, se tunde şi se decontaminează cu alcool sanitar (70%) sau cu alte soluţii antiseptice. Suspensia vaccinală, după rehidratare, se agită energic până la omogenizare. Vaccinul diluat trebuie să fie utilizat în termen de cel mult două ore din momentul dizolvării. Vaccinarea se repetă cu aceeaşi doză vaccinală şi în aceeaşi zonă, după două săptămâni de la prima inoculare. La locul inoculării se formează în profunzime un mic nodul care se resoarbe în săptămânile următoare. După aproximativ două săptămâni de la cea de-a doua vaccinare, la locul de inoculare apare frecvent o crustă cu diametrul de 10 – 20 mm, foarte asemănătoare cu leziunea specifică tricofiţiei. După aproximativ trei săptămâni, leziunea de la locul de inoculare se vindecă spontan, fără nici un tratament. La animalele cu afecţiuni entero-pulmonare cronice se instalează o imunitate mai slabă în comparaţie cu animalele clinic sănătoase şi cele cu stare bună de întreţinere. Pentru prevenirea tricofiţiei enzootice se recomandă vaccinarea întregului efectiv începând cu vârsta de o lună.
În scop terapeutic se fac două inoculări, la interval de două săptămâni, după aceeaşi tehnică ca şi în cazul vaccinării preventive, dar cu doze duble. Efectul terapeutic se exprimă prin subţierea şi desprinderea crustelor, care începe după 2 – 4 săptămâni de la cea de-a doua inoculare. Pentru uşurarea desprinderii crustelor se pot aplica unguente pe bază de untură de peşte, vaselină neutră sau alte substanţe. La animalele cu leziuni numeroase şi la cele slăbite sau cu alte boli asociate, efectul terapeutic este mai redus. În cazul vaccinării animalelor aflate la sfârşitul perioadei de incubaţie a bolii, se poate induce grăbirea apariţiei semnelor clinice de tricofiţie care se manifestă prin focare mici şi multiple, superficiale. Acestea dispar după aproximativ 2 săptămâni de la cea de-a doua inoculare a vaccinului. În unităţile în care tricofiţia evoluează enzootic se recomandă vaccinarea de completare la viţeii care ajung la vârsta de o lună. Decontaminarea adăposturilor şi măsurile terapeutice sunt absolute necesare pentru eradicarea bolii.
Contraindicatii si precautii
Se va evita asocierea vaccinării contra tricofiţiei cu alte acţiuni imunoprofilactice şi cu tratamente antimicotice generale sau imunosupresive. La locul de inoculare, după prima administrare, poate să apară un mic nodul care se resoarbe în perioada imediat următoare. După aproximativ două săptămâni de la cea de-a doua vaccinare, la locul de inoculare poate să apară o crustă cu diametrul de 1-2 cm, asemănătoare leziunii de tricofiţie, care se vindecă spontan.
După rehidrarea în diluantul corespunzător, suspensia vaccinală se agită până la omogenizare. Vaccinul diluat trebuie să fie utilizat în termen de cel mult două ore din momentul dizolvării.
Conditii de pastrare
A se păstra la frigider (2 – 8°C). A se proteja de lumină.
Ambalaj
Ambalajul constă în flacoane din sticlă de 10 sau 20 ml, cu 1, 2, 5, 10, 20 sau 40 doze.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Call Us