Urticaria
Urticaria este o reacţie alergică a pielii, caracterizată prin apariţia bruscă a numeroaselor erupţii edemaloase mici, bine circumscrise sau sub formă de plăci.
Etiologic. Cauzele apariţiei acestei afecţiuni sunt foarte variate fiind de natură atât exogenă cât si endogenă. Poate fi determinată de alergeni alimentari, medicamentosi (penicilină, tetraciclină, vaccinul contra panleucopeniei), transfuzii, paraziţi intestinali, unele plante (urzică).Tabloul clinic. Pe cap, gât şi membre sau pe o mare suprafaţă de pe corp apar brusc mici papule de mărimea unei boabe de fasole, distribuite uniform. Pruritul este moderat.
Erupţia urticariformă poate fi si sub formă de plăci edematoase (angiedem) care sunt pruriginoase si care exprimă serozitate.
Uneori temperatura corpului creşte uşor şi apare voma.
Erupţia poale avea un caracter efemer.
Diagnosticul clinic este uşor de pus, pe baza caracterului efemer al erupţiei papuloase. Foarte greu este de stabilii diagnosticul etiologic.
Tratamentul curativ în formele efemere nu este necesar, pisica se vindecă de la sine în timp scurt.
Când alergenul pătrunde pe cale bucală se recomandă alimente bogate în hidrocarbonate, sărace în proteine, antihistaminice de sinteză şi vitamine.
Se administrează prednison 1/2 comprimate la tineret, 1 comprimat la pisicile adulte/zi, până la vindecare; hidrocortion acetal intramuscular, o fiolă la 2 zile; vitamina B2 i.m. 1/2 fiolă/zi; şi vitamina C, i.m. 2 ml/zi.