Vacanta

Durata de citire: 5 minute

Iată a venit mult aşteptatul moment al vacanţei. Vacanţa pentru cei ce avem câini are altă valoare, ridică alte probleme, motiv pentru care cuvântul vacanţă l-am trecut în dicţionarul chinologic. Este vorba, de fapt, de cum organizăm vacanţa câinelui nostru şi pe a noastră în funcţie de a lui. Iniţial, se pune problema dacă îl luăm cu noi sau îl lăsăm acasă. Dacă îl lăsăm acasă, trebuie să-i asigurăm o bună îngrijire, hrana zilnică, plimbarea şi adăpostul. Persoana care se ocupă de câine trebuie să aibă numărul de telefon al medicului curant, pentru eventualele probleme medicale ce se pot ivi în absenţa stăpânilor.
Există o formulă foarte bună pe care a imaginat-o un grup de proprietari de câini, care sunt prieteni şi care îşi fac concediul prin rotaţie, lăsînd câinii unii la alţii. Evident, nu numai proprietarii ci şi câinii trebuie să fie prieteni pentru ca sistemul să funcţioneze. Dacă nu există nici o posibilitate de a lăsa câinele la cineva sau pe cineva la câine şi în nici un caz nu poate fi luat în vacanţă, mai există o formulă, de a lăsa câinele în pensiune la clinica veterinară. Câinii de apartament suportă mai greu statul în cuşcă, pe când câinii de curte suportă mult mai uşor. Singura rasă care, sub nici o formă nu este bine să fie lăsată în pensiune, este rasa Teckel. Dacă v-aţi hotărît pentru cea mai bună formulă, atât pentru liniştea dumneavoastră cât şi a câinelui, adică să luaţi câinele în vacanţă, trebuie să aveţi în vedere următoarele :
— câinele trebuie să fie vaccinat antirabic şi antijigodios;
— înainte de plecare, trebuie făcută o vizită la medicul curant, pentru un examen general;
— trebuie luat de la medic un certificat de transport intern sau internaţional, in funcţie de locul unde vă petreceţi vacanţa ; *
— dacă în concediu veţi locui la persoane particulare trebuie să vă informaţi dacă vă primeşte cu câinele ;
— dacă veţi locui la hotel : verificaţi daca se accepta accesul cu câini. Evident, comportamentul câinelui trebuie să fie civilizat şi asta depinde de felul în care este educat. El nu trebuie lăsat singur în cameră sau în spaţiile comune.
Dacă mergeţi la mare, trebuie evitate plajele aglomerate, pentru că un câine care iese din apă se scutură, aleargă peste cearşafuri şi, în general, deranjează. Persoanele cu câini vor merge la marginile plajelor, acolo unde nu pot supăra pe cei ce nu-i iubesc.
Dacă mergeţi la munte, câinele trebuie bine supravegheat pentru că se poate rătăci, poate fi atacat de animalele sălbatice sau de câini ciobăneşti, care nu iartă pe nimeni care intră în perimetrul lor.
Dacă intenţionaţi să faceţi cu câinele drumuri lungi pe jos, e bine ca, cu câteva săptămâni înainte de plecare, să-l antrenaţi în acest scop, lucru care, de altfel, este bine să-l faceţi şi dumneavoastră. E păcat să vă stricaţi concediul din pricina unei febre musculare care poate dura o săptămână. Este bine să evitaţi în drumurile dumneavoastră montane zonele unde sunt vipere.
În concediu cu câinele trebuie să vă luaţi o mică trusă medicală cu medicamente antidiareice, hemostatice, pansamente, antibiotice, amoniac pentru aplicaţii locale în cazul înţepăturilor de insecte şi Romergan sau un antihistaminic, pentru administrare orală, în căzul când aceste înţepături au produs edeme mari.
Dacă veţi călători cu maşina şi câinele dumneavoastră are rău de maşină, testaţi înainte de plecare care sunt medicamentele care îi ameliorează răul. (Se va încerca Emetiral, Scobutil, etc). Nu există medicament care să facă să dispară complet răul de automobil. În timpul călătoriei, câinele nu trebuie să scoată capul pe geam pentru că vă veţi petrece concediul tratînd conjunctivita câinelui, produsă de curentul de aer şi de praf. Câinele nu este sensibil la frig, în schimb este sensibil la curentul de aer  rece.
Dacă veţi călători în maşină cu alte persoane,să aveţi grijă ca întotdeauna să se urce în  maşină întâi aceste persoane  şi apoi câinele. De asemenea, dacă in.hi ii persoană de jje drum, coborîţi întîi cîinele, apoi se urcă persoana străină şi în cele din urmă cîinele. Nu uitaţi că acest animal are in instinct paza obiectelor şi dintre toate obiectele iubeşte cel mai mult maşina.
Cîinele trebuie învăţat de la început să stea pe bancheta din spate a maşinii. Dacă nu stă liniştit, el poate fi legat. .Aşezat pe scaunul din faţă, aşa cum toţi sîntem tentaţi să facem, se pot produce accidente grave. La o frină bruscă, animalul, neputînd să se ţină, va fi proiectat în parbriz. In plus, avînd tendinţa să vină către cel ce conduce, poate determina la un moment dat lipsa de control asupra volanului. Deci, oricît de mult ne-ar place să avem cîinele alături, pentru securitatea lui şi a noastră, este mai bine să stea pe banca din spate.
Nu este bine să hrăniţi cîinele abundent înainte de a pleca la drum. Cîţiva biscuiţi sunt suficienţi.
Atunci cînd opriţi maşina, nu uitaţi să puneţi întâi lesa câinelui înainte de a deschide portiera, altfel îi veţi deschide calea spre moarte. Maşinile care circulă pe şosele cu viteză mare nu iartă câinii, uneori nici nu pot s-o facă.
Indiferent pentru cât de puţin timp părăsiţi maşina, nu lăsaţi câinele în maşină cu geamurile închise. Nu se ştie ce se poate întâmpla, ce vă poate reţine şi câinele dumneavoastră va avea o moarte îngrozitoare din pricina supraîncălzirii maşinii. Există unele rase de câini în mod special sensibili la căldură, aşa cum sunt Boxerii şi Buldogii.
Sub nici un motiv nu transportaţi câini în portbagaj, decât dacă acesta e amenajat special în acest scop, ceea ce este destul de dificil. Este păcat să constatăm când ajungem la destinaţie că am transportat un cadavru.
Nu uitaţi că vaporii de benzină sunt foarte toxici pentru câine, deci el nu trebuie transportat în situaţia când poate inhala aceşti vapori.
Dacă plecaţi cu avionul, trebuie din timp să achiziţionaţi o cuşcă comodă, uşoară şi cu spaţiu suficient, deoarece câinele nu se poate transporta decât în cuşcă. Dacă este un temperament mai dificil, medicul curant îi va administra un tranchilizant înainte de plecare.
Nu lăsaţi câinele să bea apă de mare, va face gastroenterită, care va dura mult timp.
Evitaţi terenurile accidentate pentru Teckeli, care au o coloană vertebrală foarte fragilă.
Dacă circulaţi cu câini din rasa Cocker sau Caniche în zone cu graminee sălbatice uscate, puneţi-le un tampon de vată în urechi înainte de plecare, pe care să nu uitaţi însă să-l scoateţi la înapoiere. De asemenea, la înapoiere trebuie controlate spaţiile interdigitale. Toate aceste precauţii se iau pentru că seminţele acestor graminee sălbatice au nişte prelungiri, numite ariste, cu ajutorul cărora pătrund în piele sau în urechi. Pătrunderea în urechi produce o simptomatologie dramatică şi extragerea lor este aproape imposibilă, pentru că toate manoperele efectuate vor ajuta doar avansarea lor în conductul auditiv. Pătrunderea în spaţiile interdigitale va produce o inflamaţie cu şchiopături de lungă durată.
Pentru perioada de vară este bine ca la câinii care au păr abundent între degete (Cocker şi Caniche), acest păr să fie tuns bine. Această operaţie simplă vă va scuti de unele neplăceri în vacanţă.
Nu uitaţi că alimentele în timpul verii se alterează uşor şi câinii care le primesc pot face şi ei toxiinfecţii alimentare.
Cu aceste câteva măsuri de precauţie, simple, veţi avea o vacanţă plăcută, alături de câinele dumneavoastră.

Call Us