VÂRSTA A III -A LA PISICĂ

Durata de citire: 2 minute

Pisica se consideră bătrână începând cu al 9-10-lea an de viaţă. Vârsta medie şi maximă la pisică variază în funcţie de rasă, condiţii de întreţinere, zonă geografică ele.
Pisica este un animal precoce care începe activitatea de reproducţie la 7-8 luni, atinge un potenţial maxim de la 2 la 6 ani, apoi îmbătrâneşte mai lent decât creşte, în comparaţie cu omul (tabel).

Tabel.  Evoluţia vârstei pisicii în comparaţie cu a omului

Vârsta pisicii
în ani

Coeficient
de transformare

Vârsta omului
în ani

1

15

15

2

12.5

25

3-4

10

30

5-6

9

45

7-8

7.2

50

9-10

6.1

63

1 1-12

5.6

67

13-14

5.4

72

15-16

5.3

80

După vârsta de 10 ani pisicile devin tot mai ataşate de stăpân şi cer tot mai multă atenţie din partea acestuia. Se poate asigura oricărei pisici sănătoase o bătrâneţe liniştită cu un efort minim din partea proprietarului:
Alimentele se vor administra nesărate şi bine tocate, evitându-se oasele, abuzul de peşte şi brânzeturi fermentate.
Pentru a asigura un tranzit digestiv normal şi a preveni urolitiaza (care este mai frecventă la pisicile adulte) şi diabetul, se vor înlocuit treptat după vârsta de 5 ani grăsimile şi oasele cu orez, iaurt, legume şi carne de vită. Se vor administra, după prescriere de către medicul veterinar, unele preparate pe bază de lăptişor de matcă şi vitamine.
Pisicile bătrâne sunt mai retrase, stau în locurile cele mai calde din locuinţă, în care trebuie să se asigure o igienă exemplară.
Se va face un periaj zilnic pentru îndepărtarea perilor morţi şi periodic se vor pili unghiile. Medicul veterinar trebuie să consulte mai des pisica pentru uroliliază, coprostază, abcese perianale, afecţiuni dentare etc.
Odată cu înaintarea în vârstă, la pisici apar tot mai frecvent afecţiuni incurabile.

Call Us