Zoonozele
Inca din cele mai vechi timpuri s-a observat ca anumite boli ale animalelor se pot transmite la om, ca de exemplu: turbarea, dalacul vitelor (antraxul), rapciuga cailor (morva) si altele.
Dupa definitia Comitetului de experti OMS, zoonozele sunt boli si infectii care se transmit in mod natural de la animale vertebrale la om si viceversa, denumirea de ANTRO-POZOONOZE a fost respinsa deoarece aceasta ar insemna boli transmisibile de la om la animale.
Cercetarile stiintifice moderne au descoperit ca o serie de boli cunoscute ca specific umane isi au rezervorul de infectii printre animalele domestice si mai ales cele salbatice, in acest fel s-a ajuns astazi ca pe lista Organizatiei Mondiale a Sanatatii sa fie inscrise peste 200 de boli ale omului care se transmit de la animale (1971).
Clinic, jumatate din bolile infectioase, parazitare si micotice ale omului isi au rezervorul de germeni in regnul animal.
Zoonozele se transmit prin contactul direct cu animalele bolnave, cu alimentele de origine animala (carne, lapte, conserve, peste, icre) sau alte produse (piei, lana, pene, par etc), dar si prin dejectiile animalelor bolnave sau purtatoare care polueaza ambientalul.
Consumul unor plante din mediul natural, a unor fructe si legume, consumul vanatului, a apei din diverse resurse (izvoare, balti, rauri, lacuri etc), – pot constitui de asemenea surse de contaminare.
Zoonozele sunt intr-adevar de temut, dar ele nu sunt mai periculoase decat catastrofele naturale ce ne incearca in ultimul timp: cutremurele, alunecarile de teren, inundatiile, seceta, furtunile si ploile torentiale, grindina etc.
Prietenii fideli ai omului, cainele si pisica sunt transmitatori ale unor zoonoze grave, iar cifra totala a acestora, dupa cercetari stiintifice actuale este impresionanta: 60 de boli de la caine si 40 de la pisica.
Aceasta nu inseamna ca trebuie sa ne scapam de acesti prieteni. Trebuie insa sa ne tratam si noi si ei.
Veterinarul literat si om de aleasa sensibilitate, in cartea sa „Semper fidelis”, ne arata legaturile tainice ale omului cu prietenii sai cainele, calul si chiar miorita – motiv pentru care, inainte de a ne teme de bolile ce ni le pot transmite e bine sa le aducem un pios omagiu.
Agentii patogeni, care produc zoonozele sunt extremi de diferiti: bacterii, virusuri, ricketsii, paraziti, miceti etc.
Importanta diferitelor zoonoze depinde de frecventa lor si de gravitatea simptomelor.
Unele dintre ele sunt totdeauna mortale, ca de exemplu turbarea. O alta categorie evolueaza foarte grav, ca tuberculoza, breceloza, salmonelozele, leptospirozele, tularemia, lesterioza, febra Q, psitacoza, encefalitele virale, ricketsiozele, fara ca sa aiba intotdeauna sfarsit letal, iar altele evolueaza benign ca vaccina, febra aftoasa, pseudopesta aviara, boala lui Aujeszky etc.